Ladakh

Yoga in de Himalaya

Een oogverblindende reis over de hoogste toppen van onze planeet naar de Tibetaanse hoogvlakte, waar wij een volkomen andere maatschappij dan de onze beleven. We reizen in een kleine groep – maximaal 6 deelnemers-  en bezoeken en verblijven in tibetaans-boeddhistische kloosters en in dorpjes bij mensen thuis. Een reis om nooit te vergeten!

De yogareis naar Ladakh, India vindt voorlopig niet plaats.

Door de klimaatverandering is de groep in de zomer van 2023 vast komen te zitten in de Himalaya, tussen lawines en overstromingen in. Ik vind het niet meer veilig om daar met een groep heen te gaan.
Afgelopen september (2023) was het rustig in de regio: de monsoon loopt dan naar het einde toe. Als dit de komende jaren zo blijft, ga ik misschien de reis nog eens maken in september.
Dus, ben je geinteresseerd in deze reis, laat het dan weten via idees2@hotmail.com

Hoe begint deze India yoga reis?

We vliegen naar Delhi waar we een dag uitrusten en de Red Fort van Delhi bezichtigen: een monument uit de tijd van de Moguls, de keizers van India. Vanuit Delhi vliegen we naar Manali. Manali ligt in de Himalaya, op 2100 meter. Hier gaan we 3 dagen genieten van de schoonheid, plus wennen aan de hoogte. Daarna stappen we in een privé bus en reizen we de hoge Himalaya in, op weg naar Ladakh. We gaan de hoogste toppen van onze planeet over. Deze reis door de Himalaya duurt twee dagen, waarbij we overnachten in een luxe tentenkamp. Dan komen we aan in Ladakh, waar we in de vorm van ‘homestay’ verblijven bij het tibetaans-boeddhistische klooster van Hemis – het mooiste klooster van Ladakh. We maken ‘puja’ (gebedsdienst) van de monniken mee en wandelen over eeuwenoude spirituele paden waar we de kluizenaarswoningen van de monniken tegenkomen. Na een paar dagen reizen we naar een vrouwenklooster (mannen zijn hier ook welkom) dat vlakbij Thiksey ligt, een klooster dat in de volksmond wordt aangeduid als ‘little Potala’ – afgeleid van de oorspronkelijke Potala, ex-woning van de Dalai Lamas in Lhasa, Tibet. De huidige Dalai Lama verblijft iedere zomer in Ladakh en we hebben de afgelopen 8 jaar drie maal meegemaakt dat hij een openbare lezing geeft terwijl wij er met onze yoga-reis ook net zijn. Het is fantastisch om hem te ontmoeten temidden van zijn Ladakhi volgelingen.
Na Hemis en Thicksey bezoeken we Lamayuru, terwijl we onderweg oude paleizen en prachtige kloosters waaronder het oudst bewaarde tibetaans-boeddhistische klooster van Alchi met zijn prachtige muurschilderingen, bezichtigen.
We sluiten de reis af met een 3-daags verblijf in Leh, de hoofdstad van Ladakh – een pittoresk klein stadje met o.a. een eeuwenoud paleis, een prachtige stupa, mooie kloosters, winkeltjes met prachtige souvenirs, heerlijk eten…

Op deze reis krijg je 8 heerlijke yogalessen van Deesi. Tijdens wandelingen laat Deesi je de mooiste dingen van de omgeving zien. Alle reizen doen we in een prive bus/taxi.

Een hele bijzondere, spirituele reis, naar een land dat nog oorspronkelijk is.
Soms verblijven we in relatieve luxe- met airco en warme douche -soms is het heel primitief en mag je een paar dagen zonder luxe, maar in een prachtige omgeving, doorbrengen.
We reizen met een kleine groep- 6 deelnemers plus Deesi, dus 7 in totaal.

Je hoeft niet in bijzonder goede conditie te zijn, maar wel in staat om vele uren in een bus door te brengen. Door de yoga is dit in het verleden nog nooit een probleem geweest! Deze reis is zowel geschikt voor mensen met rugpijn als zonder rugpijn

De informatiebijeenkomst voor deze reis is op zondag 24 maart 2024 in Amsterdam. Hierna beslis je definitief of je meegaat met de reis. Heb je interesse in deze reis, geef je dan nu op via idees2@hotmail.com zodat je op de wachtlijst staat. De eerste 6 geinteresseerden op de wachtlijst hebben de eerste keuze om deel te nemen.

Wat houdt de reis in?

 • 21 Daagse reis
 • 8 Yoga lessen
 • Delhi en Manali bezoeken
 • De Himalaya en Ladakh beleven
 • Verblijf in tibetaans-boeddhistische kloosters, bij mensen thuis en in luxe hotels
 • Paleizen, stupa’s, prachtige kloosters, wandelingen.
 • Tibetaans-boeddhistische cultuur

Kosten

 • Toerist visum. Ongeveer €75,-
 • Retourvlucht Amsterdam-Delhi. Ongeveer €750,-
 • Vlucht Delhi-Kullu. Ongeveer €150,-
 • Vlucht Leh-Delhi. Ongeveer €130,-
 • Plaatselijk vervoer. Ongeveer €200,-
 • Verblijf, 20 nachten + 3 maaltijden per dag. Ongeveer €650,-
 • Reis organisatie en begeleiding + 8 yoga lessen. €395,-

Totaal: Ongeveer €2350,-

Nelle Brus

Wat een rijke vakantie, naar Ladakh met Deesi. Deesi kent Ladakh en weet waar ze je mee naar toeneemt. We hebben op bijzondere plekken gelogeerd waar je het leven zoals het is in Ladakh, leert kennen. Rijk in alle opzichten; elke ochtend starten met yoga en ook dat op de meest bijzondere plekken, zoals op een prachtige geurige bergweide of tussen eeuwenoude Stoepa’s. Rijk was ook om uit de comfortzône gehaald te worden en te verblijven in een prachtig en overdonderend landschap. Deesi, dank uit de grond van mijn hart.

 

Mirja van der Bijl

Ik dank Deesi voor de liefdevolle yoga lessen die in de ochtend mijn lichaam omhelsden
Ik dank de mooie mensen van de groep die mij vergezelden
Ik dank de hoge bergen voor het verruimen van mijn horizon
Ik dank het leven dat ik zo een inspirerende mooie reis heb mogen beleven
Julley (Ladakhi groet)

Barbara

De yogareis Ladakh met Deesi Stunnenberg is een mooie ervaring voor iedereen die wil kennismaken met de Himalaya’s. Deesi loodst je met vertrouwen en enthousiasme door Ladakh heen. Stap voor stap, want er zullen ‘uitdagingen’ op je pad komen die een oplossing vragen. Regelmatig ben ik “out of my comfortzone” geweest:). Ook is een fysieke fitheid niet geheel onbelangrijk. Je rijdt over hoge prachtige bergpassen waarbij je zeer eenvoudige eettentjes hebt. Het landschap en de vriendelijkheid van de mensen zullen je doen verstillen. Als vaste basis geeft Deesi haar yoga lessen. Ik heb genoten van haar jarenlange ervaring. Met een technische precisie weet ze jouw lichaam tot ontspanning te brengen. Deesi, ik heb genoten van jouw kennis, aanwezigheid en lessen. Ik ga graag nog een keer met je mee op reis!
 

Wim van Schie

Het was wel spannend om als vader en zoon (16) drie weken lang samen op reis te gaan in een groep, maar het is helemaal goed bevallen! Het verblijf in India, ook in het mierennest New Delhi, de majestueuze Himalaya’s, de prachtige tempels van hindoes en boeddhisten, de kleurige kleding van de mensen; het is allemaal even mooi en indrukwekkend. Daarbij is het heerlijk om op vele ochtenden ontspannende yoga van Deesi te krijgen, of mee te doen aan een puja in een tempel. Ook het wandelen/klimmen naar de tempels en paleizen toe is fijn, soms wel warm, maar niet overdreven inspannend. Houd wel rekening met het risico van (lichte) hoogteziekte en misschien soms een beetje ontregeling van de darmen, maar deze ongemakken vallen weg tegen de prachtige ervaringen!

Méri Heddes

De retraite in Ladakh was voor mij een bijzondere en spirituele ervaring. De puja bijwonen gaf fijne meditatiemomenten. De plekken die Deesi geregeld had om te verblijven waren fijn. De yogalessen van Deesi waren een waar genot, liefdevol begeleidt ze je door de oefeningen. Daarnaast is de les goed opgebouwd en ondersteunend bij het reizen op grote hoogte. Aan onze groep neem ik warme herinneringen mee, net als aan de reis in zijn geheel.
 

Coby van de Berg

Lieve Deesi,
de reis naar Ladakh was voor mij een groot avontuur.
Ik kon het mij vooraf ook moeilijk voorstellen. Dankzij jouw begeleiding,
liefdevol en anticiperend, werd het voor mij een onvergetelijk avontuur.
Heel veel dank daarvoor!!!

Francien Rensenbrink

Ga jij op een groepsreis?! Dat was een vraag die me vaak werd gesteld voor de trip naar Ladakh. Ik ben een solo reisfanaat, dus het antwoord was volmondig nee. Maar ik ga wel met een klein clubje mensen samen op reis of beter gezegd op retraite.
Samen reizen, genieten en soms de onvermijdelijke hobbels en bobbels van een reis door het noordelIjk deel van India beleven. Met al zijn overweldigende pracht en de enorme contrasten. Haar schoonheid, maar ook viezigheid zijn afwisselend en soms tegelijkertijd overweldigend. Over een van de hoogste passen ter wereld naar een klein en prachtig gebied dat, door zijn ligging op het dak van de wereld, alleen maar in de zomer te bereiken is.
Deesi heeft op haar eigen liefdevolle wijze een manier gevonden om mensen mee te laten genieten van een van de bijzondere plekken op aarde: het kleine vrijstaatje Ladakh, een weinig genoemde regio in India. Ze heeft een mooie trip uitgestippeld langs verschillende plekken. Deesi neemt je mee naar het authentieke leven van Ladakh, maar vooral ook de mooiste kloosters van deze regio. De reis heeft een rustig tempo, dus alle tijd om de schoonheid goed tot je door te laten dringen, mee te gaan in het ritme van Ladakh, kennis te maken met aspecten van het boeddhisme, maar ook je eigen dingen te kunnen doen. Overnachten in een oase van rust bij gastvrije nonnen, zeer basic bij Ladakhis thuis en in goed verzorgde guesthouses. Adembenemende bergen, lieve glimlachen en hartverwarmende ontmoetingen omschrijven maar een stukje van deze reis. En als de kers op de taart genieten van de fijne yogalessen die Deesi daar waar mogelijk geeft.
Een trip om nooit te vergeten. Dank je wel Deesi en lieve medereizigers voor deze ervaring.
 

Jose

De Yoga- retraite in de Himalaya is een avontuur! Het contrast tussen de lawaaierigheid en de stank van India en de rust en wijdsheid van Ladakh is groot. Ik heb genoten van de kleurrijke kloosters en de levendige kloostercultuur van het Tibetaanse Boeddhisme. De monniken zijn een en al gastvrijheid en vriendelijkheid. Een heel open sfeer, waarin je de gebedsdiensten en meditaties letterlijk aan den lijve kan ervaren. De bijna dagelijkse yogalessen van Deesi zijn heerlijk. Deesi kan je de bedoeling van een yoga- oefening echt in je lichaam laten voelen, ver voorbij de techniek of het doen van moeilijke standjes. Heel subtiel, toegewijd en liefdevol. Deesi laat je via homestay en guesthouses kennismaken met de eenvoudige manier waarop mensen leven. Dat betekent soms weinig comfort of hygiene, geen wifi, een enkele keer geen stromend water of toilet in huis. Een beetje als wild kamperen. In dat opzicht is de reis een uitdaging aan al je zintuigen! Wel afgewisseld met meer comfortabele kamers, die je dan ook weer extra kunt waarderen. De reis is flexibel genoeg georganiseerd, waardoor je in de groep ook je eigen gang kunt gaan en iets alleen of in een kleinere groep kunt ondernemen. De taxibusjes zijn ook een enorme belevenis. Vooral de tweedaagse rit over de een na hoogste pas in de Himalya neemt je mee over de Manali- Leh Highway, een snelweg vol kuilen en gaten, langs diepe afgronden, waar bovendien iedereen elkaar – heel behendig- wil inhalen. Als beloning krijg je wel een majestueus en afwisselend landschap op grote hoogte. Een reis die je mee naar buiten en naar binnen neemt!

 

Bedankt Deesi en Francien en Yvonne en Barbara en Ellen en Johanna!

Anke Hoogstraten

” Dit was de vakantie van mijn leven ”
Een boeiende ervaring van de natuur in de Himalaya tijdens busreizen en wandelingen . De Ladakhi cultuur en de boeddhistische leefwijze in het dagelijkse leven van de mensen hebben diepe indruk op mij gemaakt. Deesi kan op haar smeuïge manier veel vertellen over deze omgeving en is daarnaast een fantastische yoga lerares . Hoe heerlijk was het om de dag te beginnen met het verbinden met de groep door “talking sticks”, yoga en meditatie en om daarna met elkaar op pad te gaan.
Een bijzonder spirituele reis … Julley (Ladakhi groet)

Gratis Proefles!

Als je het formulier invult krijg je spoedig een email met de locatie en tijd van de volgende les.